ελληνικα παραδοσιακα ποτα

Παραδοσιακά Ελληνικά Ποτά

Παράδοση

Παραδοσιακά Ελληνικά Ποτά

Ούζο, το εθνικό ποτό της Ελλάδας
Το ούζο είναι το πιο γνωστό παραδοσιακό  ποτό. Οι Έλληνες το αγαπούν και το προτιμούν ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε το απολαμβάνουν με την παρέα τους τα απογεύματα μετά την παραλία.
Παρασκευάζεται αποκλειστικά στην Ελλάδα μέσω μιας διαδικασίας απόσταξης αλκοόλης, νερού, γλυκάνισου κι άλλων αρωματικών ουσιών (συνήθως κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο).
Πότε ξεκίνησε η παρασκευή του ούζου είναι δύσκολο να προσδιοριστεί χρονικά, πάντως  γνωρίζουμε ότι ήδη τον 19ο αιώνα αρκετές περιοχές της χώρας είχαν αναπτύξει ιδιαίτερα την ποτοποιεία.
Η τιμή του ούζου είναι περίπου 5€, ενώ σε ταβέρνα ή εστιατόριο σερβίρεται σε καραφάκια που κοστίζουν περίπου 3€ το καθένα.
Το ούζο, που στην εμφάνιση μοιάζει με νερό γιατί είναι άχρωμο, σερβίρεται συνήθως ως ορεκτικό. Επειδή είναι ιδιαίτερα δυνατό ποτό, πολλοί συνηθίζουν να το νερώνουν. Με την επίδραση του νερού θολώνει, γίνεται πιο δροσερό και μειώνεται η καυστικότητα του.
Οι Έλληνες συνοδεύουν το ούζο με τους αγαπημένους τους μεζέδες. Κυρίως συνδυάζεται με χταπόδι ψητό και κομμένο σε κομματάκια καθώς και μ’ άλλα θαλασσινά (π.χ. γαύρο, μαρίδες, σαρδέλες). Επίσης, με την παραδοσιακή χωριάτικη σαλάτα (ντομάτες, αγγούρια, ελιές, τυρί φέτα) και με διάφορα τυριά. Λιγότερο συνηθισμένος συνδυασμός είναι το ούζο με τηγανισμένα κολοκυθάκια και μελιτζάνες ή με τουρσί.
Σύντομες Πληροφορίες για το Ούζο:
Υπάρχουν τρεις εκδοχές για την ονομασία του ούζου. Σύμφωνα με την πρώτη, η ονομασία προέρχεται από τη φράση “uso di Massaglia”, δηλαδή προς χρήση της Μασσαλίας με την οποία υπήρχαν εμπορικές σχέσεις. Η δεύτερη εκδοχή αναφέρει ότι προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα όζω (δηλαδή μυρίζω), ενώ η τρίτη και λιγότερο πιθανή ότι προέρχεται από την φράση «ου ζω» (δεν ζω χωρίς το ούζο).
Το ούζο περιέχει 40% αλκοόλ.
Το ούζο χρησιμοποιείται ως συστατικό και σε κοκτέιλ. Μπορεί ν’ αναμειχθεί με χυμό πορτοκαλιού ή χυμό ντομάτας και πιπέρι.
Το ούζο μπορεί να συνδυαστεί και με ελληνικό καφέ. Αφού ετοιμαστεί ο καφές με τον συνηθισμένο τρόπο (βράσιμο σε μπρίκι με ζάχαρη και νερό) προστίθεται ένα κουταλάκι ούζο
Το ούζο που παρασκευάζεται στη Νότια Ελλάδα περιέχει ζάχαρη. Αντίθετα, στη Βόρεια Ελλάδα το προτιμούν ιδιαίτερα καυστικό.
Το ούζο είναι αποκλειστικό ελληνικό προϊόν και προστατεύεται με νόμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην Μυτιλήνη, στο Πλωμάρι  υπάρχει μουσείο ούζου που ανήκει στην οικογένεια Βαρβαγιάννη, η οποία ασχολείται με την παρασκευή του. Εκθέματα στο μουσείο είναι οι πρώτοι αποστακτήρες, που χρονολογούνται ήδη από το 1858, εργαλεία, δοχεία και φιάλες  για τη φύλαξη του ούζου, φωτογραφίες και βιβλία.
Νάξος: Βρίσκεται στου Ψυρρή. Έχει όμορφη ατμόσφαιρα κι αρκετά προσιτές τιμές. Σερβίρεται και τσίπουρο.
Marko Antonio: Πρόκειται για ουζερί στην Πειραϊκή (Ακτή Θεμιστοκλέους 22). Έχει ωραία θέα, διαθέτει καλό φαγητό σε λογικές τιμές.
Θωμάς: Βρίσκεται στην πλατεία Χαλανδρίου. Συγκεντρώνει πολύ κόσμο. Οι τιμές είναι περίπου 15€ το άτομο.
Αθηναϊκό: Βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Θεμιστοκλέους. Είναι λίγο ακριβό. Κυριακή είναι κλειστά. Τηλ. 210-3838485.
Το στέκι του Μάνθου: Πρόκειται για ουζερί στα Άνω Πατήσια (Χαλεπά 68). Έχει ωραία ατμόσφαιρα και καλές τιμές. Παρασκευή και Σάββατο οι θαμώνες απολαμβάνουν ζωντανή μουσική.
Τσίπουρο – ένα πραγματικά δυνατό ποτό
Ιδιαίτερα αγαπημένο ποτό των Ελλήνων είναι το τσίπουρο. Είναι επίσης γνωστό ως τσικουδιά και ρακί.
Πρόκειται για ένα πολύ δυνατό ποτό που παρασκευάζεται μέσα από μια περίπλοκη διαδικασία απόσταξης στέμφυλων στην Κρήτη, στη Θεσσαλία, την Ήπειρο και τη Μακεδονία. Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθούν κι άλλα φρούτα ή καρποί (π.χ. μούρα, αγριόμηλα, σύκα, κυδώνια, κουμάρι). Έχει μεγάλη παράδοση στην Ελλάδα, αλλά νομιμοποιήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Σε ορισμένες περιοχές, όπως η Κρήτη, πίνεται όλες τις ώρες της ημέρας. Κυρίως, επιλέγεται πριν το φαγητό.
Η τιμή του τσίπουρου κυμαίνεται από 5-9€. Αρωματίζεται με γλυκάνισο ή μάραθο. Πίνεται είτε ζεστό (θερμοκρασία δωματίου), είτε παγωμένο. Σερβίρεται με μεζέδες, όπως πατάτες, ντολμαδάκια, ελιές, πιπεριές, τουρσί. Σε κάποιες περιοχές συνοδεύεται με θαλασσινούς μεζέδες όπως και το ούζο.
Σύντομες Πληροφορίες για το τσίπουρο:
Η λέξη τσίπουρο ή τσίκουδο αρχικά σήμαινε αρχικά τα κουκούτσια των σταφυλιών.
Το τσίπουρο περιέχει 38-47% περιεκτικότητα σε αλκοόλ.
Μέχρι το 1988 η πώληση αποσταγμάτων στέμφυλων (τσίπουρου) στην Ελλάδα ήταν παράνομη.
Πιστεύεται ότι η απόσταξη στέμφυλων στην Ελλάδα έχει βαθιές ρίζες και συνηθιζόταν ήδη από τη Βυζαντινή περίοδο.
Οι Ιταλοί παρασκευάζουν την grappa από απόσταξη στέμφυλων που μοιάζει με το τσίπουρο. Στην Μ. Ανατολή υπάρχει επίσης παρόμοιο ποτό με την ονομασία arak.
Τσιπουράδικα στην Αθήνα:
Το Βολιώτικο: Βρίσκεται στη Λεωφόρο Μεσογείων στο Χολαργό. Οι τιμές είναι αρκετά προσιτές. Τηλ. 210-6543594.
Ρακοσυλλέκτες: Είναι τσιπουράδικο στου Ψυρρή (Καραϊσκάκη και Αισώπου 2) με αρκετά προσιτές τιμές. Το Σαβ/κο είναι ανοιχτά και μεσημέρι. Τηλ. 210-3222240.
Το Βολιώτικο: Πρόκειται για τσιπουράδικο στο Θησείο (Ερυσίχθονος 6 και Επταχάλκου). Οι τιμές κυμαίνονται γύρω στα 15-20€ το άτομο. Τηλ. 210-3468315.
Οι Μαντινάδες: Είναι τσιπουράδικο με παραδοσιακά προϊόντα από την Κρήτη. Βρίσκεται στο Π. Φάληρο (Ζησιμοπούλου 79). Είναι ανοιχτό από τις 11 π.μ. Τηλ. 210-9419686.
Φάρος:  Βρίσκεται στη Γλυφάδα (Αρετής κι Ανθέων). Οι τιμές κυμαίνονται περίπου 10-15€ το άτομο.  Τηλ. 210-9640389.
Ρακόμελο – Το προτιμούν οι νέοι… 
Παρασκευάζεται με ρακί, κανέλα και γαρύφαλλο, τα οποία θερμαίνονται κι έπειτα προστίθεται το μέλι. Σερβίρεται σε μικρό ποτηράκι και με τη συνοδεία ενός ξύλου κανέλας.
Το χειμώνα πίνεται ζεστό (θερμοκρασία δωματίου), ενώ το καλοκαίρι παγωμένο.
Είναι το παραδοσιακό ποτό της Αμοργού και οι επισκέπτες θα το βρουν σε κάθε ταβέρνα κι εστιατόριο.
Το ρακόμελο το χρησιμοποιούσαν παλιότερα στην Κρήτη ως φάρμακο για το κρυολόγημα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *