Κρασιά

Ξερολιθιά

Οίνος Λευκός Ξηρός

Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Πεζά

Ποικιλίες: Βηλάνα

Περιοχή: Θέσεις Πανόραμα και Θόλοι στο Χουδέτσι και Αγ.Βασίλειο, Ηρακλείου

Terroir: Υψόμετρο πάνω από 500 m, ξηρικοί επικλινείς αμπελώνες, αργιλοασβεστώδη εδάφη χαμηλής γονιμότητας, διαμόρφωση κλαδέματος  κυπελλοειδές, στρεμματικές αποδόσεις 600-800 Kg/στρέμμα. Ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο επικρατούν βοριάδες δημιουργώντας δροσερό περιβάλλον και μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ μέρας και νύχτας.

Οινοποίηση: Η ανάδειξη των ποικιλιακών αρωμάτων είναι το πρωταρχικό μέλημα. Έτσι αποφεύγεται εξ’ολοκλήρου η χρήση αρωματικών ζυμών, ενώ η τουλάχιστον 5μηνη ωρίμανση του κρασιού στη δεξαμενή επιτρέπει την ανάδειξη των αρωμάτων της Βηλάνας.

Ονοματολογία: Οι ορεινοί επικλινείς αμπελώνες της περιοχής των Πεζών οριοθετούνται ακόμη και σήμερα από τις παραδοσιακές «Ξερολιθιές», απ’ όπου και το όνομα της δικιάς μας Ξερολιθιάς.

Προσωπικότητα: Στο ποτήρι εμφανίζεται με λαμπερό αχυροκίτρινο χρώμα. Στη μύτη, συναντούμε έντονα αρώματα εσπεριδοειδών (κίτρο, lime) σε φόντο εξωτικών φρούτων (ανανάς, mango). Η γεύση του είναι γεμάτη, ισορροπημένη, με τη χαρακτηριστική διακριτική οξύτητα και μεταλλικότητα της ορεινής Βηλάνας