Καλλιεργούμενες Ποικιλίες

Οι κύριες γηγενείς οινοποιήσιμες ποικιλίες της περιοχής είναι το Κοτσιφάλι, το Μανδηλάρι, η Βηλάνα, το Θραψαθήρι, το Βιδιανό και το Μοσχάτο Σπίνας. Οι ποικιλίες αυτές υπήρχαν στο νομό από αρχαιοτάτων χρόνων. Χαρακτηριστικό των οινάμπελων εκείνης της εποχής ήταν ότι στο ίδιο αμπελοτεμάχιο καλλιεργούνταν μια κύρια οινοποιήσιμη ποικιλία και διάσπαρτα πρέμνα άλλων ποικιλιών. Γι αυτό και τα παραγόμενα κρασιά είχαν την χαρακτηριστική ονομασία λογάδα, προϊόντα ανάμιξης πολλών ποικιλιών.

Την δεκαετία του 1970 κατά τα πρότυπα της Ε.Ε. καθορίστηκαν ζώνες V.Q.P.R.D  στο νομό Ηρακλείου όπου οριοθετήθηκε και η ζώνη των Πεζών που βρίσκεται το οινοποιείο της Mediterra οινοποιητικής παράγοντας οίνους Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης “ΠΕΖΑ”.

Οι ερυθροί οίνοι ΠΟΠ ΠΕΖΑ παράγονται από την οινοποίηση των ποικιλιών Κοτσιφάλι και Μανδηλάρι σε ποσοστό 80-20 δίνοντας ερυθρούς ξηρούς οίνους άριστης ποιότητας.

Οι λευκοί οίνοι ΠΟΠ ΠΕΖΑ παράγονται από την οινοποίηση της ποικιλίας Βηλάνα σε ποσοστό 100% δίνοντας λευκούς ξηρούς οίνους με αρώματα εσπεριδοειδών και χαρακτηριστικής οξύτητας.

Στην περιοχή της ζώνης των Πεζών καλλιεργούνται εδώ και αρκετά χρόνια μερικές από τις πιο γνωστές και διαδεδομένες παγκοσμίως ξενικές ποικιλίες. Οι ποικιλίες αυτές, όπως το Syrah,το Merlot και το Cabernet Sauvignon από τις ερυθρές καθώς και το Sauvignon Blanc και το Chardonnay από τις λευκές, έχουν προσαρμοστεί πλήρως στο μικροκλίμα της περιοχής δίνοντας εξαιρετικά αποτελέσματα στην οινοποίησή τους είτε μόνες είτε με το πάντρεμά τους με κάποια ντόπια ποικιλία.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια καλλιεργείται στην περιοχή και η ποικιλία Ασύρτικο, δίνοντας ενθαρρυντικά αποτελέσματα και σίγουρα ο ρόλος της ποικιλίας στην περιοχή αναμένεται τα επόμενα χρόνια να είναι πολύ σημαντικός.