Κρασιά

Ασύρτικο

Οίνος Λευκός Ξηρός

Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Κρήτη

Ποικιλίες: Ασύρτικο

Περιοχή: Καταλαγάρι, αμπελοτόπια Κάστελου, Ηράκλειο

Terroir: Υψόμετρο 450 m, αργιλοασβεστώδη εδάφη, διαμόρφωση πρέμνων Royat, στρεμματικές αποδόσεις 800 kg/ στρέμμα. Οι αμπελώνες είναι 10-12 ετών και δίνουν κρασιά με πυκνή δομή, ισορροπημένο χαρακτήρα και υψηλή οξύτητα. Οι νοτιότεροι ορεινοί όγκοι και οι καλοκαιρινοί βόρειοι άνεμοι δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για την ομαλή ανάπτυξη των σταφυλιών.

Οινοποίηση: Κρυοεκχύλιση για 7-8 ώρες. Ο πρόρωγος συλλέγεται και ακολουθεί απολάσπωση στους 10-12° C. Εν συνεχεία, ο διαυγής μούστος οδηγείται σε δεξαμενή ζύμωσης όπου εμβολιάζεται με επιλεγμένες ζύμες. Η ζύμωση πραγματοποιείται τις δύο πρώτες μέρες στους 16° C και στη συνέχεια αυξάνεται σταδιακά έως το πέρας της, μέχρι τους 18,5° C.

Προσωπικότητα: Το χρώμα του είναι λαμπερό, αχνοκίτρινο με πρασινωπές ανταύγειες. Έχει έντονο άρωμα εξωτικών φρούτων (μάνγκο και ανανά). Στο στόμα είναι καλοδομημένο, με τραγανή οξύτητα. Έχει μακρά δροσερή επίγευση που επιμένει με έντονο άρωμα κίτρου και κόκκινου grapefruit.